Vitrage wassen

Vitrage wassen
Je hebt een aantal mooie vitrages hangen, maar wilt ze ook graag fris en mooi houden? Kan dit? Zo ja, hoe werkt dit dan? In deze blog willen wij je hier graag bij helpen. Daarnaast geven wij een aantal handige tips die het wassen van vitrage gordijnen makkelijker en effectiever maken. Wanneer je denkt aan huishoudelijke taken dan denk je niet snel aan het wassen van de vitrage gordijnen. Schone vitrages zorgen voor een fijn en fris gevoel en is zeker de moeite waard. Het is belangrijk om te vermelden dat je jouw vitrages niet te vaak moet wassen. Wij adviseren om dit 1 à 2 keer per jaar te doen. Het wassen van de vitrages verwijdert eventuele vlekken en/of onaangename geurtjes. Hieronder vind je een handig stappenplan en tips.
vitrage wassen

 

Is het nodig om mijn vitrages te wassen?

Soms is het niet nodig om je vitrages te wassen, en kun je de problemen verhelpen met een paar simpele trucjes:

Als je vitrages niet zo fris meer ruiken, kan het helpen om de vitrages tijdens een vorstige of mistige dag buiten uit te hangen. De kans is groot dat de geur dan al verdwijnt. Vitrages een keer goed uitkloppen doet vaak wonderen, de meeste stof verdwijnt bij het uitkloppen van de vitragegordijnen.

Mocht het echt nodig zijn om de vitrages te wassen, neem de volgende stappen dan goed in acht voordat je aan de slag gaat.

Allereerst is het altijd belangrijk om te controleren of je de vitrages überhaupt kan wassen. Raadpleeg daarom de bijgeleverde wasinstructies of de labels die aan de vitrages bevestigd zitten. Zo wordt duidelijk welk wasprogramma geschikt is. Op onze website staan bij de meeste producten de wasvoorschriften vermeld zodat je weet wat wel en niet mogelijk is. Het is belangrijk om hier goed gehoor aan te geven omdat sommige vitrages krimpgevoelig zijn. Het laatste wat je natuurlijk wil zijn vitrages die ineens 10 cm boven de grond hangen of vitrages die totaal verkleurd zijn. Geef dus aandacht aan kwaliteit en bekijk de mogelijkheden.

Ik weet zeker dat ik mijn vitrages kan gaan wassen

Wanneer je er zeker van bent dat je jouw vitrage kan wassen, volg dan de volgende stappen:

Stap 1:

Klop de vitrages eerst goed uit, zodat een groot deel van het stof verdwijnt. Doe dit voordat de vitrages de wasmachine in gaan.

Het wassen kan beginnen!

Stap 2:

Om de haken van de vitrage niet te verliezen, raden wij aan om alle haken naar elkaar toe te vouwen en deze stevig vast te binden. Dit kun je doen met een elastiek rond een waszak, kussensloop of oude panty. Mocht je tijd over hebben dan kun je ook zelfstandig de haken van de vitrages verwijderen. Zo verklein je de kans op het verliezen van de gordijnhaken. Bij een vitrage met metalen haken wordt het aangeraden om de haken uit het gordijn te halen. Zo verklein je het risico op losrakende haken die in de wasmachine terecht kunnen komen.

 

Tip:

Was je vitrages niet in een volle wasmachine. Gebruik ongeveer 30% van het volume van de wasmachine, op deze manier worden kreukels zo veel mogelijk voorkomen. Gebruik bij voorkeur een wasmiddel dat geschikt is voor fijne was, maar gebruik niet te veel! Zo blijven de vitrages het mooist.

Mochten er toch kreukels zichtbaar zijn, probeer de vitrage dan buiten uit te hangen. Op deze manier verdwijnen de eventuele kreukels het snelst. Een andere optie is om de vitrages op de rails te hangen en de ramen en deuren tegen elkaar open te zetten. De luchtcirculatie zorgt ervoor dat de vitrages snel drogen.

Voorkom strijken!

Stap 3:

Strijken van een vitrage is vanwege de fijne stof geen aanrader. Wanneer het echt niet anders kan, dan dien je de vitrage op de laagst mogelijke temperatuur en strijkstand te strijken.

Extra tips:

Om je vitrages weer stralend wit te krijgen, kan je een gebitsreinigingstablet (steradent) in het vakje bij het waspoeder stoppen. Resultaat: Stralend wit! Nare geur aan de vitrages? Laat de vitrages inweken in soda water. Tip voor strijken: Strijk tussen twee theedoeken, zo voorkom je beschadiging aan de gordijnen.

Hieronder een legenda met wasvoorschrift icoontjes:

vitrage wassen wasvoorschriften

Mocht je vragen hebben over het wassen van vitrages. Wij staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden! Voor meer informatie over het wassen van andere soorten gordijnen kun je ook nog onze pagina over gordijnen wassen bekijken.

Vitrage wassen: vraag & antwoord

Moet ik mijn vitrage wassen?

Het is niet altijd nodig om je vitrage te wassen om eventuele vlekken en/of onaangename geurtjes te verwijderen. Het is ook mogelijk om deze problemen te verhelpen met een paar simpele trucjes. Zo kan het uithangen en uitkloppen van vitrages al wonderen doen. Daarnaast zou je de vitrages ook kunnen stomen met een stoomapparaat.

Kan ik mijn vitrage wassen?

Ja, de meeste vitrages kun je gewoon wassen. Het is belangrijk dat je van tevoren controleert of jouw vitrage gewassen kan worden. Raadpleeg daarvoor de wasvoorschriften of labels die aan de vitrages bevestigd zijn. Hiermee voorkom je dat je vitrages krimpen of verkleuren.

Hoe was ik mijn vitrage?

Voordat je overgaat tot wassen, adviseren wij om de vitrage eerst uit te kloppen. Knoop daarna de haken bij elkaar zodat deze niet verloren gaan, dit kun je doen met een elastiek om een waszak of om een oude kussensloop. Stop daarna de vitrage in de wasmachine en was de vitrage met een wasmiddel dat geschikt is voor fijne was. Let op! Gebruik ongeveer 30% van het totale volume van de wastrommel en gebruik niet te veel wasmiddel.

Kan ik mijn vitrage strijken?

Vitrages strijken raden wij af, kreukels in de vitrages verdwijnen meestal vanzelf. Het strijken van vitrages kan ervoor zorgen dat de stof krimpt of dat er brandplekken ontstaan. Mocht het echt niet anders kunnen, dan kun je proberen om de vitrage voorzichtig te strijken op de laagst mogelijke temperatuur. Een extra tip van de specialist: strijk de vitrage tussen twee theedoeken, zo voorkom je beschadigingen.

Populaire producten

Sfeermakers

Anderen bekeken ook
    1. Gordijn op maat fine grijswit stofdetail
      Gordijn op maat Fine transparant | Inbetween
      v.a.  5,-