Gordijnen wassen

Gordijnen wassen
Heb je last van onaangename geuren of vlekken in je gordijnen? Dan wordt het tijd om je gordijnen te wassen. Gordijnen wassen zorgt voor een frisse wind door je interieur. Het wassen van gordijnen is niet één van de meest leuke huishoudelijke klussen, toch kan het je interieur de boost geven die het nodig heeft. Door je gordijnen te wassen behoud je de uitstraling van de gordijnen. Gordijnen wassen kun je zelf doen, het is geen lastige klus. Ieder gordijn is gemaakt van ander materiaal en heeft dus ook een andere behandeling nodig. Velours gordijnen wassen raden wij bijvoorbeeld af, gordijnen gemaakt van een velours stof kun je het best stomen. Er zijn ook voldoende gordijnen die je wel gewoon zelf kunt wassen, inbetweens wassen is best eenvoudig om te doen. Gordijnen wassen hoeft niet vaak te gebeuren, 1 à 2 keer per jaar moet voldoende zijn. Door de gordijnen niet te vaak te wassen blijven de gordijnen het langst mooi. In deze blogpost vertellen we jou hoe je verschillende soorten gordijnen op een juiste manier reinigt.
gordijnen wassen

 

Voor het wassen

Allereerst is het verstandig om je gordijn buiten goed uit te kloppen zodat het meeste stof er uit is. Soms is het namelijk helemaal niet nodig om je gordijn te wassen en zijn de gordijnen al een stuk frisser na het uitkloppen. Krijg je het meeste stof er niet uit? Dan kun je proberen om met de stofzuiger op de laagste stand het overtollige stof te verwijderen. Je kunt de gordijnen ook buiten ophangen tijdens een mistige of vochtige dag. De kans is best groot dat je gordijnen daarna weer lekker fris ruiken. Hiervoor is het wassen van de gordijnen niet eens nodig.

Verschillende soorten gordijnen wassen

Voordat je gordijnen gaat wassen is het belangrijk dat je altijd eerst de wasvoorschriften goed doorleest. Het wasvoorschrift van een gordijn geeft snel en eenvoudig weer of het gordijn gewassen kan worden en, indien mogelijk, hoe het gordijn gewassen dient te worden. De meeste soorten gordijnen kun je zelf wassen, enkele gordijnen kun je beter naar een stomerij brengen. Hieronder vertellen we je meer over de verschillende soorten gordijnen en de manieren om de gordijnen te reinigen.

Inbetween gordijnen wassen

Inbetweens wassen is mogelijk en dit kun je zelf prima doen. Inbetween gordijnen wassen kan het beste op 30 graden. Gebruik bij gekleurde inbetweens geen wasmiddel voor witte was, zo voorkom je het verbleken van je gordijnen. Heb je een gordijn met haken? Vouw dan alle haken naar elkaar toe en plaats deze in een kussensloop of een waszak, bind deze uiteindelijk vast met een elastiek zodat de haken niet verloren gaan in de wasmachine. Na het wassen van je inbetweens kun je deze nat terug hangen aan de rail, de kreukels zullen na verloop van tijd verdwijnen. Extra tip: Zet het raam waarvoor het gordijn hangt open, zo droogt het gordijn sneller.

Velours gordijnen wassen

Velours gordijnen zijn echte sfeermakers. Toch kun je velours gordijnen niet zelf wassen, wij adviseren daarom ook om velours gordijnen naar de stomerij te brengen. Bij een stomerij wordt het velours gordijn met zorg behandeld en weet je zeker dat het gordijn in originele staat terugkomt. Velours gordijnen wassen is zelf niet mogelijk omdat de stof gevoelig is voor verkleuring. Ook kan de stof na het wassen hard worden waardoor het gordijn zijn unieke karakter verliest.

 

Verduisterende gordijnen wassen

Verduisterende gordijnen zijn ideaal voor in slaapkamers, maar kun je verduisterende gordijnen wassen? Het antwoord hierop is kort maar krachtig: Ja, verduisterende gordijnen kun je wassen. Verwijder de haken of breng de haken samen en bindt deze vast in een kussensloop. Was de gordijnen altijd in een niet te volle wasmachine, wij adviseren de wastrommel voor 1/3 te vullen. Gebruik een fijnwasprogramma en gebruik fijnwasmiddel om verkleuring van de gordijnen te voorkomen. Hang de gordijnen na het wassen nat op en de kreukels verdwijnen vanzelf. Was je de verduisterende gordijnen liever niet zelf? Dan kun je ze ook naar een stomerij brengen.

Gevoerde gordijnen wassen

Gordijnen kun je ook laten voeren. Hierbij wordt het gordijn voorzien van een extra stoflaag aan de achterzijde van het gordijn, waarmee je de transparantie van het gordijn kunt aanpassen. Door je gordijn te laten voeren verhoog je de isolerende waardes van het gordijn en verminder je beschadiging en verkleuring. Onze voeringen voor onze gordijnen op maat zijn gemaakt van 100% polyester, net als onze gordijnen. Hierdoor kun je onze gordijnen met voering gewoon zo reinigen zoals je het gordijn ook kan reinigen. Raadpleeg voor het wassen van onze gevoerde gordijnen de wasvoorschriften van het originele gordijn en je wast je gordijn eenvoudig. Let op! Niet ieder gevoerd gordijn kun je zelf wassen, soms verschilt de voeringstof van de gordijnstof.

Gordijnen strijken? Doe voorzichtig!

Na het gordijnen wassen zijn er soms flinke kreukels zichtbaar, deze verdwijnen vanzelf na een aantal weken. Omdat het al gauw een paar weken duurt is het extra verleidelijk om de gordijnen te gaan strijken. Probeer gordijnen strijken te voorkomen, over het algemeen verdwijnen de kreukels vanzelf. Wil je toch gaan strijken? Doe dit dan voorzichtig. Sommige gordijnen kunnen gestreken worden, anderen niet. Raadpleeg hiervoor de wasvoorschriften, daarin staat de precieze informatie over gordijnen strijken. Als je een gordijn gaat strijken, strijk het gordijn dan op een lauwe stand. Op die manier voorkom je brandplekken in het gordijn. Extra tip: Voordat je overgaat tot strijken kun je de gordijnen nog met water inspuiten met een plantenspuit, zo verdwijnen de meeste kreukels ook.

Lukt het toch niet om je gordijnen weer helemaal te krijgen zoals ze waren toen je ze aanschafte? Bekijk dan eens ons assortiment gordijnen. In ons assortiment vind je op maat gemaakte gordijnen en kant en klare gordijnen. Gordijnen op maat worden van begin tot eind op maat gemaakt en kant en klare gordijnen zijn uit voorraad leverbaar en worden daardoor snel verzonden. Voor een goede indruk van de stof of de kleur kun je gratis kleurstalen aanvragen.

Populaire producten

Sfeermakers