Welke kleur raamdecoratie kies je voor in huis?

Welke kleur raamdecoratie kies je voor in huis?
Ga je verhuizen of wil je verbouwen? Dan is dit hét moment om je woning eens goed onder handen te nemen. Naast dat je functioneel kijkt naar alle opties en mogelijkheden, is het ook belangrijk om goed na te denken over de sfeer die je wilt aanbrengen in huis. Ga je voor een industriële, moderne of een landelijke twist in huis? En voor welke kleuren en materialen kies je?
Veel mensen denken daarbij gelijk aan de stijl en kleur van de meubels en het likje verf op de muur, maar onderschat de raamdecoratie niet! Raamdecoratie bepaalt voor een groot deel de sfeer in de ruimte en kan dan ook een echte sfeermaker zijn. Daarom geven we je in deze blog een aantal handige tips hoe je de ideale kleur voor jouw raamdecoratie kan kiezen.

welke kleur raamdecoratie

 

Maak een moodboard

Wil je het liefst zo snel mogelijk op zoek gaan naar raamdecoratie die perfect past in jouw interieur? Doe dan eerst een stapje terug. Ga eerst terug naar de basis en ga aan de slag met het maken van een moodboard waar je jouw gewenste woonstijl nabootst met veel aandacht voor kleur en materiaal. Kies voor zowel donkere als lichte kleuren, waardoor er mooie contrasten ontstaan. Daarbij is het belangrijk dat je in dit moodboard meteen de gewenste kleur op de muur verwerkt.

Houd je jouw muur wit? Dan geeft donkergekleurde raamdecoratie een prachtig resultaat. Kies je juist voor een donkere tint op de muur? Dan is het een aanrader om te kiezen voor raamdecoratie in een wat lichtere kleur. Hoewel contrasterende kleuren prachtig staan, is het zeker niet zo dat je niet kan kiezen voor kleuren die bij elkaar horen. Wit op wit kan bijvoorbeeld ook echt prachtig zijn. Zorg er dan wel voor dat je de rest van de ruimte aankleedt met details in een andere kleur.

Hoe groot is jouw ruimte?

Over het algemeen geldt dat hoe donkerder de kleur is in huis, hoe kleiner de ruimte lijkt. Heb je dus geen grote woning? Dan is het zeker een aanrader om te kiezen voor een kleurenpalet waarin lichte tinten de boventoon voeren. Om toch wat warmte aan te brengen in huis, past raamdecoratie in beige tinten hier prachtig bij. Heb je juist een grote ruimte? Kies dan voor raamdecoratie in een donkere tint, zoals donkere gordijnen in een dikke stof. Dit zorgt voor een knus gevoel.

Betekenis van kleuren raamdecoratie

Als je wilt bepalen welke kleur raamdecoratie je wilt, is het ook een aanrader om in je achterhoofd te houden dat kleuren bepaalde emoties en gevoelens kunnen oproepen. Houd hier dus rekening mee.

 


  • Zwart: een tijdloze kleur die elegantie uitstraalt. Bovendien wordt het gezien als een chique kleur. Wat betreft raamdecoratie zijn zwarte jaloezieën een echte aanwinst voor een interieur. Maar let op: zorg er wel voor dat je deze kleur passend combineert, anders kan het ook somber ogen.
  • Wit: eenvoud en neutraal. De kleur wit past vrijwel in iedere ruimte, denk bijvoorbeeld aan witte overgordijnen. Zorg er wel voor dat je kiest voor mooie details om mee te combineren. Zo voorkom je dat het een saaie inrichting wordt.
  • Bruin: deze kleur is stijlvol en geeft warmte aan een ruimte. Kies voor houten jaloezieën om zo een landelijk of industriële uitstraling te geven aan een ruimte.
  • Blauw: deze kleur straalt ontspanning uit. Blauwe raamdecoratie staat prachtig in een grote ruimte. Wat denk je bijvoorbeeld van grote donkerblauwe gordijnen in een slaapkamer?
  • Groen: deze kleur geeft energie en werkt tegelijkertijd ontspannend. Donkergroene gordijnen zie je veel in slaapkamers of in grote woonkamers.
  • Rood: wil je een klassiek tintje aanbrengen in jouw ruimte? Kies dan voor rode gordijnen. In combinatie met fluweel of velours als materiaal, geeft dit een erg luxe uitstraling aan een ruimte.
  • Geel: de kleur geel straalt één en al vrolijkheid uit. Deze kleur is warm en zorgt voor een positieve sfeer. Je ziet deze kleur vaak terug in gordijnen in de slaapkamer of in een kinderkamer.

Welke kleur raamdecoratie kies jij?

We hopen dat je met deze tips verder kan om zo de ideale kleur voor jouw raamdecoratie uit te zoeken. Heb je nog hulp nodig of kun je wel wat tips gebruiken? Neem dan zeker even contact met ons op. Met jouw moodboard of foto's van je interieur kunnen we jou voorzien van passend advies.

Populaire producten

Sfeermakers