Vouwgordijnen schoonmaken

Vouwgordijnen schoonmaken

Een vouwgordijn is gemaakt van stof en deze stof kan vies worden. Zo worden vouwgordijnen bijvoorbeeld vies door het stof dat opgevangen wordt of door er met handen aan te zitten. Zijn jouw vouwgordijnen erg stoffig of zitten er vlekken in de stof? Dan moet je jouw vouwgordijnen schoonmaken.

Een vouwgordijn schoonmaken is niet eenvoudig. Doordat het gordijn bevestigd is op een systeem, is het lastig om een vouwgordijn uit te wassen. Dit betekent niet dat het niet mogelijk is, maar het is veel werk. Daarom ben je waarschijnlijk op zoek naar een andere manier om jouw vouwgordijn te reinigen. Heb je geen idee waar je moet beginnen met het schoonmaken van je vouwgordijnen? Op deze pagina geven wij jou een aantal handige tips.

houten jaloezieën schoonmaken

Vouwgordijn afstoffen

Wanneer er enkel wat stof op de vouwgordijnen zit, is het schoonmaken van je vouwgordijnen eenvoudig. Je kunt ze dan namelijk zelf afstoffen. Met behulp van een plumeau of een (niet-statische) doek verwijder je het stof van het vouwgordijn. Indien je jouw vouwgordijnen gaat schoonmaken, adviseren wij om het gordijn helemaal te sluiten. Op deze manier kun je de verschillende banen van het gordijn namelijk makkelijk bereiken met de plumeau of de doek. Wanneer je dit regelmatig doet, voorkom je dat jouw vouwgordijnen een stoffige uitstraling krijgen.

Vouwgordijnen schoonmaken

Zitten er vlekken in jouw vouwgordijnen? Deze verdwijnen niet met behulp van een plumeau of een (niet-statische) doek. Er is dus een andere manier nodig voor het schoonmaken van de vouwgordijnen. Je kunt de vlekken proberen te verwijderen met behulp van een vochtige doek. Je kunt jouw vouwgordijn mogelijk ook wassen in de wasmachine.

Wil je jouw vouwgordijn wassen? Kijk dan eerst op het label of dit kan. Indien dit mogelijk is, haal je de stof van het systeem door het klittenband aan de bovenkant los te maken. Verwijder vervolgens de dwarslatjes uit de stof en maak de koorden los. Zet de wasmachine bij voorkeur op de laagste temperatuur (30 graden) en laat hem niet centrifugeren. Gebruik geen waspoeder en beperk de hoeveelheid wasmiddel om verkleuring te voorkomen.

Laat je vouwgordijnen reinigen

Het schoonmaken van een vouwgordijn is geen eenvoudige klus. De stof van het vouwgordijn is kwetsbaar, je dient daarom voorzichtig te werk te gaan. Aantastingen aan de stof zijn niet wenselijk, want mogelijk moet je hierdoor nieuwe vouwgordijnen kopen. Wil je dit voorkomen? Laat jouw vouwgordijnen dan reinigen door een professioneel bedrijf.

Je kunt tegenwoordig vouwgordijnen laten reinigen door verschillende bedrijven. Zo is het mogelijk om raambekleding naar een stomerij te brengen. De medewerkers van zo’n bedrijf hebben veel verstand van stoffen. Zij weten hierdoor precies hoe zij jouw vouwgordijnen moeten behandelen en schoonmaken. Vaak kiezen zij ervoor om jouw vouwgordijn te reinigen met een stoomreiniger. Vouwgordijnen laten reinigen is niet goedkoop, maar de raambekleding keert wel schoon en in goede staat terug.

Anderen bekeken ook
    1. vouwgordijn op maat lichtdoorlatend woven stofdetail signaalgrijs
      Vouwgordijn op maat Woven lichtdoorlatend
      v.a.  46,-