Gordijnen opmeten; Hoe doe je dat?

Gordijnen opmeten; Hoe doe je dat?
Gordijnen zijn de sfeermakers in jouw ruimte en voegen warmte toe. Het is dan ook begrijpelijk dat je op zoek bent naar nieuwe gordijnen. Voordat je de gewenste gordijnen kunt bestellen dien je eerst de juiste maten te weten, maar hoe meet je gordijnen op? Wij helpen je graag met jouw gordijnen opmeten. Een gordijn opmeten is secuur werk en vereist dus de nodige oplettendheid. Het is belangrijk dat je je eerst goed inleest voordat je aan de slag gaat. Zo zorg je voor optimaal resultaat en dus voor een aanwinst in je ruimte! De manier van het opmeten van gordijnen verschilt per plooisoort. De volgende plooi soorten zijn de meest bekende plooi soorten: gordijnen met een enkele plooi, een dubbele plooi, een waveplooi en een gordijn geplooid met inslagringen. Voor een dubbele plooi en een wave plooi is meer stof nodig dan voor een enkele plooi. Maak eerst de keuze voor een plooi soort alvorens je gaat meten. Iedere plooi zorgt voor een unieke uitstraling van het gordijn en voegt sfeer toe aan je interieur.
Gordijnen opmeten

Gordijnen opmeten met een enkele, dubbele of wave plooi

Breedte opmeten met gordijnrails
Meet de breedte van de gordijnrails op en geef ons deze door. Je hoeft hier niets bij op te tellen. Wij zorgen voor een riant geplooid gordijn.

Breedte opmeten zonder gordijnrails
Meet de gewenste breedte van het gordijn op. Wanneer je wenst dat het raam vrij hangt wanneer het gordijn volledig geopend is, houd dan rekening met de pakketdikte. De pakketdikte is ongeveer ¼ deel van de totale breedte.

Hoogte opmeten met gordijnrails
Meet de hoogte vanaf drie punten en neem de kortst gemeten maat. Meet vanaf de bovenkant van je gordijnrails tot aan de vloer of vensterbank en trek hier 2 cm vanaf. Hiermee voorkom je het slepen van de stof over de grond.

Hoogte opmeten zonder gordijnrails
Meet vanaf het montagepunt tot aan de vloer of vensterbank en trek hier 2 cm vanaf. Voor gordijnen met een wave plooi geldt hier een aftrek van 3,5 cm. Wij gaan ervan uit van dat jouw rails tussen de 1 en 1,7 cm hoog is.

Opmeten van geplooide gordijnen met inslagringen

Breedte opmeten met gordijnroede
Meet de breedte van de gordijnroede tussen de begin- en eindstop en geef ons deze door. Wij zorgen altijd voor een riant geplooid gordijn.

Breedte opmeten zonder gordijnroede
Meet zelf de gewenste breedte op. Houd ook hierbij rekening met de pakketdikte. De pakketdikte is ongeveer ¼ deel van de totale breedte. De pakketdikte is afhankelijk van de dikte van de stof. Zo zal de pakketdikte bij een vitrage gordijn minder zijn dan bij een velours gordijn.

Hoogte opmeten met gordijnroede
Meet vanaf de bovenkant van de roede tot aan de vloer of vensterbank en tel hier 2 cm bij op.

Hoogte opmeten zonder gordijnroede
Meet vanaf het montagepunt tot aan de vloer of vensterbank. Houd hierbij rekening met het feit dat je minimaal 4 cm over moet hebben aan de bovenkant van de roede om het gordijn vrij over de roede te laten schuiven.

Tips en tricks

Gebruik bij gordijnen opmeten altijd een rolmaat waarmee je de breedte en hoogte in één keer kunt meten. Meet altijd twee keer om fouten te voorkomen en neem de kleinst gemeten maten.

Wanneer je liever zelf niet je gordijnen wil opmeten dan kun je gebruik maken van onze gratis advies en meetservice bij jou thuis . Na bestelling van deze advies en meetservice wordt er een afspraak ingepland en komt er een adviseur bij je langs om de gordijnen op te meten. Onze adviseur helpt je bij de keuze en geeft je een passend advies aan huis. Voor vragen of advies over gordijnen opmeten kun je altijd contact met ons opnemen.

Lees hier meer over onze gratis advies en meetservice bij jou thuis.

Populaire producten

Sfeermakers