Draai- kiepramen opmeten en monteren

Heb je een raam dat open kan draaien en/of kiepen en wil je hier (nieuwe) raamdecoratie voor? Dan is het handig om te weten hoe je dit goed opmeet. Als experts op het gebied van raamdecoratie leggen we dit graag uit.
We hebben de belangrijkste informatie en handige tips hieronder voor je op een rijtje gezet. Heb je na het lezen van onze tips nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op!Op de dag monteren op een draai- kiepraam

Van op de dag montage op een draai- kiepraam spreken we wanneer de raamdecoratie op het draaiende deel van je raam wordt gemonteerd.

Bij een op de dag montage wil je zorgen dat je raam volledig bedekt wordt zodat er geen kieren ontstaan. Wel is het belangrijk om te voorkomen dat je raamdecoratie vastloopt tegen de raamkruk. Voor het bepalen van de juiste maat bij montage op de dag hebben wij de onderstaande meettips samengesteld.Op de dag meten

Breedte opmeten:

Meet de breedte van de raamkruk tot aan iets voor het midden van het kozijn aan de andere zijde. Zorg dat je een gelijke overlap van het glas behoudt.

Voorbeeld:

Gemeten glasbreedte: 90 cm
Gemeten breedte van raamkruk naar glas: 3 cm
Bestelmaat: 96 cm (90 cm + tweemaal 3 cm overlap links en rechts)

Hoogte opmeten:

Meet vanaf het montagepunt tot aan waar het product moet komen. Dit kan de vensterbank zijn, maar ook de onderkant van het bewegende gedeelte van het raam. Meet de hoogte zowel links, midden als rechts. Noteer de kleinst gemeten hoogtemaat, dit is ook direct je bestelmaat. De bestelmaat is dus de totale gewenste hoogte van je raamdecoratie inclusief ophangsysteem.


op de dag meten draai- kiepraam

Handige tips:

  • - Wil je weten welke raamdecoratie geschikt is voor draai- kiepramen? Bekijk dan onze pagina over raamdecoratie voor draai- kiepramen.
  • - Ieder product heeft zijn eigen producteigenschappen, raadpleeg daarom altijd de extra informatie die bij het product vermeld wordt.
  • - Vul tijdens het bestellen van maatwerk producten altijd de bestelmaat in. Dit wordt de exacte maat van je nieuwe raamdecoratie inclusief systeem.
  • - Bij (duo)rolgordijnen is de stofmaat smaller dan de bestelmaat. De exacte afmetingen vind je bij het product.
  • Let op: als je een ventilatierooster hebt welke naar voren uitsteekt, neem dan eerst contact op met een van onze productspecialisten voor maatadvies.In de dag monteren op een draai- kiepraam

Van in dag montage op een draai- kiepraam spreken we wanneer de raamdecoratie in het (nis)plafond of in de glaslat wordt gemonteerd. Er zijn dus twee manieren van meten, beide manieren van meten worden hieronder uitgelegd. Wanneer je voor in de dag montage kiest zullen er altijd plafondsteunen worden meegeleverd voor de montage van de raamdecoratie.

Als je de raamdecoratie in de dag monteert is het belangrijk om te weten dat er een speling moet worden aangehouden, zodat je raamdecoratie niet tegen de muur of tegen de glaslat schuurt. De grootte van de speling hangt af van de manier van meten. Bekijk hieronder de meetinstructies voor de twee verschillende manieren van meten.


in de dag meten glaslat

In de dag meten (glaslatmontage)

Breedte opmeten:

Je meet de breedte op van het glas tussen de glaslatten. Meet bovenin, middenin en onderin en noteer de kleinst gemeten maat. Deze kleinst gemeten maat -0,4 cm is je bestelmaat. Deze bestelmaat vul je uiteindelijk in bij het bestellen van je nieuwe raamdecoratie op maat.

Voorbeeld:

Gemeten breedte bovenin: 79,8 cm
Gemeten breedte middenin: 80 cm
Gemeten breedte onderin: 79,9 cm

Kleinst gemeten maat: 79,8 cm
Bestelmaat: 79,4 cm (79,8 cm - 0,4 cm)

Hoogte opmeten:

Meet de totale glashoogte tussen de glaslatten van het draai-kiepraam. Meet de hoogte zowel links, midden als rechts. Noteer de kleinst gemeten hoogtemaat, dit is ook direct je bestelmaat. Hier hoef je niets bij op te tellen of vanaf te trekken. De bestelmaat is dus de totale gewenste hoogte van je raamdecoratie.


In de dag meten (plafondmontage)

Breedte opmeten:

Meet de breedte bovenin, middenin en onderin tussen beide muren of kozijnen en noteer de kleinst gemeten breedtemaat. Trek in totaal 1,0 cm van de kleinste maat af en noteer deze maat als bestelmaat. Deze bestelmaat vul je uiteindelijk in bij het bestellen van je nieuwe raamdecoratie op maat.

Voorbeeld:

Gemeten breedte bovenin: 90,8 cm
Gemeten breedte middenin: 90,6 cm
Gemeten breedte onderin: 90,5 cm

Kleinst gemeten maat: 90,5 cm
Bestelmaat: 89,5 cm (90,5 cm - 1,0 cm)

Hoogte opmeten:

Meet vanaf het montagepunt (het plafond of nisplafond) tot waar je raamdecoratie moet komen. Meet de hoogte zowel links, midden als rechts. Noteer de kleinst gemeten hoogtemaat, dit is ook direct je bestelmaat. Hier hoef je niets bij op te tellen of vanaf te trekken. De bestelmaat is dus de totale gewenste hoogte van je raamdecoratie inclusief ophangsysteem.

Let op: op de productpagina van jouw gewenste product vind je de pakkethoogte van het product. Aan deze pakkethoogte zie jij precies of je raam nog open kan draaien als je raamdecoratie volledig is opgetrokken.

in de dag meten plafond

Handige tips:

  • - Wil je weten welke raamdecoratie geschikt is voor draai- kiepramen? Bekijk dan onze pagina over raamdecoratie voor draai- kiepramen.
  • - Bekijk altijd of er voldoende ruimte is voor de gekozen montagewijze van de gewenste raamdecoratie.
  • - Ieder product heeft zijn eigen producteigenschappen, raadpleeg daarom altijd de extra informatie die bij het product vermeld wordt.
  • - Vul tijdens het bestellen van maatwerk producten altijd de bestelmaat in. Dit wordt de exacte maat van je nieuwe raamdecoratie inclusief systeem.Twijfel je welke manier van meten of monteren voor jou van toepassing is of hoe je te werk moet gaan? Neem dan gerust contact op met ons. Onze productspecialisten beantwoorden al jouw vragen met plezier!